Kiinalaisen lääketieteen viiden elementin teoria ja maa-elementti
Kiinalaisen lääketieteen avulla voimme ymmärtää paljon kehon ja mielen välisestä vuorovaikutuksesta. Viiden elementin teoria on Kiinan viisausperinteen vanhimpia kulmakiviä ja on yhtä vanha kuin perinteinen kiinalainen lääketiede.
Teorian mukaan viisi elementtiä (Vesi, Puu, Tuli, Maa ja Metalli) ja niiden ominaispiirteet näkyvät kaikkialla kehossa, mielessä, luonnossa ja elämän kiertokulussa. Viiden elementin teoria auttaakin ymmärtämään elimistön eri osien keskinäisiä vuorovaikutussuhteita sekä elimien vaikutuksia kehon toimintojen, mielen ja ympäristön kannalta. Siinä missä yin ja yang kuvaavat kaiken tasapainoa ja toisiaan tarvitsevia vastavoimia, on viiden elementin teoria enemmän kaiken kiertokulkuun ja vuorovaikutukseen liittyvä tapa tarkastella asioita.
Elementtityyppeinä vesi, puu, tuli, maa ja metalli auttavat näkemään omia vahvuuksia ja heikkouksia, sekä mistä sisäiset rajoitukset kumpuavat. Niiden kautta voi tarkastella minuutta uudella tavalla, yhdistellä muuttuvan identiteetin irtonaisia palasia. Niiden avulla voi parhaimmillaan edistää itsetuntemusta ja itsensä hyväksymistä. Tällainen rakennelma toimii linssinä, jonka kautta voi saada perspektiiviä oman hyvinvointinsa ja terveytensä ylläpitämiseksi.
Elementit liittyvät myös tiettyihin vuodenaikoihin; vesi talveen, puu kevääseen, tuli kesään, maa loppukesään ja metallli syksyyn. Elementtiteoria mahdollistaa tätä kautta elämän syklisyyden arvostamisen ja siitä inspiroitumisen. Eri vuodenaikoina tarvitaan erilaisia asioita tasapainottamaan kehoa ja mieltä. Parhaimmillaan teoria auttaa elämään paremmassa sopusoinnussa ympäröivän todellisuuden kanssa, kulkemaan muuttuvien vuodenaikojen ja niiden ominaislaatujen mukana, eikä niitä vastaan.
Maa on loppukesän elementti, joka liittyy sadonkorjuun aikaan ja ravintoon, kaiken sulatteluun ja prosessointiin. Elementtien kierrossa maa edustaa tasapainoa ja ravitsevuutta. Luonteenpiirteinä siihen liitetään vahvasti rauhallisuus, vakaus ja huomioonottavaisuus. Psyykkisinä teemoina maa-elementtiin liittyy itsemyötätunto, empaattisuus, antamisen ja vastaanottamisen tasapaino sekä tyytyväisyys.
Maan meridiaaniparin muodostavat perna (yin) ja mahalaukku (yang). Perna ja mahalaukku tekevät yhteistyötä huolehtiessaan aineenvaihdunnasta, ruoan muuntamisesta elämänvoima qi:ksi ja veren vahvistamisesta. Näiden sisäelinten meridiaaneja stimuloimalla voidaan vaikuttaa niiden tasapainoon ja vuorovaikutukseen, ja sitä kautta esimerkiksi ruoansulatukseen ja ravinnon imeytymiseen. Tämä mahdollistaa asanoiden käytön yhtenä perinteisen kiinalaisen lääketieteen hoitomuotojen kaltaisena metodina oman terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.
Maa-elementin yin-asennot mahdollistavat palautumisen, maadoittumisen, levon ja parantavan eheytymisen. Stressissä ruoansulatuskin temppuilee ja etenkin maa-elementin vatsan aluetta stimuloivilla sekä jalkojen etupuolta (mm. etureidet) avaavilla asennoilla voidaan palautella ruoansulatuksen, suoliston ja vatsahappojen toimintaa kohti niiden luonnollista ja normaalia harmoniatilaa.
Elementti-teoriaan voit tutustua käytännössä Seasonal Yin -workshopeissa! Harjoituksessa on mahdollista pysähtyä vuodenajan ja elementtiteorian viisauden äärelle. Workshopit pitää Tuomo Marttala - joogaopettaja, äänihoitaja ja tumman bariton-äänen omaava laulaja.
Loppukesän maa-elementti SU 3.9 klo 14-16.
Syksy metalli SU 8.10 klo 14-16
Lähteet:
Tuli, Maa, Vesi, Denis Vinokur, 2016.
Total Yin, Jouni Hallikainen, 2020.