RENTOUTUMISEN TAITO ON TAIKAA – 5 vinkkiä rentoutumiseen arjen keskellä
Rentoutumien herättää meissä kaikissa varmasti jotakin positiivista ja miellyttävää. Tiedämme, että rentoutuminen tekee hyvää monella tasolla. Miksi sitten välillä unohdamme rentoutumisen keskellä kiireistä arkea? Helposti ajattelemme, että rentoudun sitten viikonloppuna tai lomalla. Rentoutuminen on kuitenkin mahdollista – ja suotavaa – tuoda omaan jokapäiväiseen arkeemme.
Rentoutuminen – Relaxation – on psykologisen DRAMMA-mallin yksi tekijä, joka tutkimusten mukaan vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme.
Rentoutumisella on tärkeä rooli esimerkiksi stressistä palautumiseen. Ennen kuin uppoudumme rentoutumisen taikaan niin on hyvä ymmärtää ja tiedostaa, mitä rentoutuminen oikeastaan on?
MITÄ RENTOUTUMINEN ON?
Rentoutumisen tieteellinen määritelmä on seuraava: Rentoutumisen aikana henkisen ja fyysisen aktiivisuuden taso on matala (Sonnentag, S. & Fritz, C. 2007). Aktiviteetit, joissa ei tarvita paljon fyysistä tai henkistä ponnistelua, joihin ei liity liikaa sosiaalisia vaatimuksia ja jotka eivät aseta haasteita, auttavat täyttämään rentoutumisen tarvetta. (Eldredge, B. D. & Tinsley, H. E. A. 1995).
Rentoutumisen aikana henkisen ja fyysisen aktiivisuuden taso on matala.
Työssäni joogaopettajana muistutan oppilaita aina loppurentoutumisen tärkeydestä ja joskus saan kommentteja, että ”en tarvitse loppurentoutusta kun jo itse fyysinen harjoitus on minulle rentouttavaa”. Kuulen myös usein, että ”kuntosalilla käyminen on minulle rentoutumista”. Tai ”Pelaan hetken tabletilla niin saan ajatukseni töistä pois”. Saatamme siis pitää joitakin aktiviteetteja rentouttavina, vaikka rentoutumisen määritelmä ei täysin toteudukaan. Joskus uskomme rentoutuvamme, kun fyysinen ponnistelu puuttuu tai vastaavasti jos tapahtuma ei vaadi henkistä ponnistelua. Kuitenkin tarvitsemme molempien aktiviteettien alhaisen tason jotta rentoutuminen oikeasti tapahtuisi! Tämä on tärkeä asia tiedostaa, kun alkaa tietoisesti tuomaan lisää rentoutumisen taianomaisia hetkiä omaan arkeen.
Rentoutumisen hyötyjä
Rentoutumisella on tutkitusti monipuolisia hyötyjä hyvinvointiimme. Rentoutumistekniikoiden on havaittu edistävän positiivisia tunteita (Stone, A.A., Kennedy-Moore, E. & Neale, J.M. Associaation between daily coping and end-of-day mood. )
Rentoutuminen illalla vaikuttaa tasapainottavasti mielialaan (mm tyyneys, rentous, hyväntuulisuus, levollisuus) myös seuraavana aamuna (Sonnentag, S., Binnewies, C. & Mojza, E. J. ”Did you have a nice evening? A day-level study on recovery experiences, sleep and effect. J. Appl. Psychol. 92, 134-157, 2018).
On myös tieteellisesti osoitettu, että rentoutuminen edistää tyytyväisyyttä omaan elämään sekä vähentää terveysongelmia, emotionaalista uupumusta ja univaikeuksia. (Sonnentag, S. & Fritz. C. The recovery experience questionnaire: Development and validation of a measure for assessing recuperation and unwinding from work. J. Occup. Health Psychol. 12, 204-221, 2007)
Rentoutuminen on siis todistetusti erittäin hyödyllistä! Voit hetkeksi pysähtyä pohtimaan, mikä olisi sinulle sopiva tapa pysähtyä päivittäin rentoutumisen äärelle? Se ei tarvitse aina olla jotakin suurta ja ihmeellistä, mutta sellaista, jossa rentoutumisen määritelmä toteutuu: fyysisen ja henkisen ponnistelun taso on matala ja mikä on sinulle realistista toteuttaa.
Helppoja ja yksinkertaisia vinkkejä rentoutumiseen arjen keskellä:
1. Rentoutuminen luonnossa
Kävely luonnossa tai istahtaminen puiston penkille lounastauolla voi olla helppo pieni rentoutuminen arjen kiireessä. Yksi rentoutumisen haasteellisuus on siinä, että saatamme ajatella, ettei minulla ole aikaa siihen. Miten ehtisin keskellä päivää luontoon rentoutumaan? Ehkä se ei olekaan mahdollista, mutta ehkä kesäaikaan kävelet palaverista toiseen puiston läpi – voisitko pysähtyä hetkeksi penkille ja nauttia linnun laulusta ja vehreydestä? Ihan vaan pysähtyä ja hengittää vaikka viisi minuuttia. Joskus kannattaa kokeilla, se voi rentouttaa!
2. Rentoudu töissä!
Onko työpaikalla sallittua rentoutua? Työaikaan meillä on mikrotaukoja, jotka voivat vaikuttaa meidän palautumiseemme ja hyvinvointiin. Eräässä tutkimuksessa osoitettiin, että lounastauolla koettu rentoutuminen auttoi työntekijöitä palautumaan tehokkaammin tauon aikana, mikä vähensi ja paransi loppupäivän työtehoa. (Bosch, C., Sonnentag, S. & Pinck, A.S What makes for a good break? A diary study on recovery experiences during lunch break. J.Occup. Organ. Psychol 91, 134-157, 2018). Rentoutuminen esimerkiksi lounastauolla voi olla se pieni hetki puiston penkillä tai ihan vaan työpaikalla silmien sulkeminen ja keskittyminen muutamaan tietoiseen hengitykseen.
3. Kokoa rauhoittava soittolista
Musiikilla on todettu olevan stressiä vähentäviä vaikutuksia (Korpela, K.M., Ylén, M., Tyrväinen, L. & Silvennoinen, H. Determinants of restorative experiences in everyday favorite places. Heal. Place 14, 636-652, 2008). Musiikin kuunteleminen on helppo ja edullinen tapa rentoutua missä tahansa. Musiikin kuuntelu ei kuormita ihmisen psykobiologista järjestelmää. Kokoa oma rauhoittava rentoutumislista! Voit ottaa sen käyttöön vaikka työmatkoilla ja käyttää sitä myös työstä irtautumiseen (Detachment DRAMMA-malli) tai rauhoittumalla kesken kiireisen päivän sulkemalla silmät ja kuuntelemalla muutaman minuutin lempimusiikkiasi.
4. Ohjattu rentoutus / mindfullness- harjoitus
Joskus kun yritämme rentoutua, mielemme saattaa vielä laukata niin kovaa vauhtia, ettei rentoutumisesta tahdo tulla mitään. Ajatuksemme saattavat pyöriä tekemättömissä asioissa tai jossain tulevassa tai menneessä. Erilaiset mindfullness- tai hengitysharjoitukset voivat tässä tapauksessa olla erinomainen apu rentoutumiseen. Muista, että rentoutuminen tapahtuu sekä kehon, että mielen tasolla. Verkosta löytyy paljon maksuttomia vaihtoehtoja tai ehkä muutaman viikon meditaatio-haaste voisi toimia inspiraationa. Harjoitukset eivät vaadi paljon aikaa ja niitä voi tehdä vaikka työmatkalla bussissa (jos ajat autoa niin älä tee ajon aikana!). Mielen hallinta ja hengitysharjoitukset ovat mahtavia työkaluja stressin hallintaan ja voivat avata ihan uusia ovia myös itsetuntemukseen.
5. Aloita Jooga
Erilaiset joogan harjoitukset voivat tarjota oivan mahdollisuuden vähentää stressiä ja myös kokea rentoutumisen hetkiä shavasanan aikana eli loppurentoutuksessa “kuolleen miehen asennossa”. Jos mielen rauhoittuminen on haasteellista niin monille joogan fyysinen tekeminen, sopiva haaste eli asana-harjoitus tuo läsnäolo hetkeen ja sen jälkeen kokonaisvaltainen rentoutuminen on helpompaa. Tämän hetken suositut jooga-tyylit kuten yin-ja restoratiivinen jooga sopivat hyvin jos kaipaat rentoutumisen harjoitusta ja tilaa. (Valontaran studiolla monta yin-joogatuntia viikossa: Varaa tunti tästä! )
Omassa elämässäni kahden lapsen äitinä ruuhkavuosien keskellä, yrittäjänä ja joogaopettajana rentoutuminen on hyvinvoinnin ja palautumisen kannalta todella tärkeä työkalu. Olen myös oppinut, että vaikka usein tuntuisi, että rentoutumiseen ei ole aikaa, niin kun otan oman rentoutushetken itselleni niin se ikään kuin luo aikaa! Kun olo on rentoutunut, mieli on selkeä ja kirkas. Tällöin pystyn todella toimimaan tehokkaammin ja löytämään luovampia ratkaisuja tilanteeseen kuin tilanteeseen. Maailma myös näyttää valoisammalta ja arjen hetkistä löytää helpommin iloa.
Olen itse kasvanut Suomalaisessa tavallisessa perheessä maaseudulla, jossa korostettiin kovaa työntekoa ja aina pitikin olla puuhastelemassa jotakin. Mielessäni siis ajattelin, että en voi rentoutua arkisin tai ainakaan keskellä päivää – sehän on laiskuutta! Tämän mielen mallin ja ajattelun muuttaminen oli itselleni suurin haaste ja myös voitto rentoutumisen positiivisista vaikutuksista nauttimiseen. Taito on tuonut niin paljon hyvää elämääni enkä silti ajattele olevani laiska! Kaikilla löytyy 5 minuuttia jos vain haluaa. Rentoutumisesta on siis hyvä tehdä positiivinen tapa!
Lopuksi yksi ehkä tärkein ja mahdollisesti haastavin osuus rentoutumisesta: Rentoutumista ei voi suorittaa! Antautuminen, salliminen, irti päästäminen, hetkeen pysähtyminen ovat keskeisiä asioita, kun uppoudutaan rentoutumisen taikaan! Rentoja hetkiä arkeesi!
Kirjoittanut Anna Maria Sirenius